.

.

10 Ocak 2008 Perşembe

GELİNCİK ANGÜLÜ

10 Ocak 2008 Perşembe |
GELİNCİK ANGÜLÜ
Gelincikgiller familyasından bir bitki çeşiti. Ülkemizde kırlarda, ekin tarlalarında, yol ve bahçe kenarlarında oldukça yaygın olarak yetişir. 60 cm ye kadar boylanabilen, bir ya da kimi zaman iki yıllık otsu bitkidir. Tüylerle kaplı ince uzun tekli gövdesi, bazen dallara ayrılan yapıda olur. Yapraklan derin, girintili ve asimetrik biçimlidir, ilkbahardan başlayıp yaz boyunca açan ve parlak kırmızı renkli taçyaprakları olan çiçeklerinde, bu taçyapraklarının altında kara leke bulunur. Delikli tohum kapsülü fıçı biçiminde ve düz tepeli olup çok sayıdaki tohumunu taşır. Bitki, tohumunu dökerek çoğalır. Ancak, ekine zararlı bitki sayıldığından, aşırı çoğaldığında, tarlalarda yok edilmesi için uğraşılır.Gelincik bitki olarak tanen, yapışkan bitki sıvısı ve düşük oranda sakinleştirici alkaloit maddeleri içerir. Bazı yerlerde toplanan yapraklan pazarlarda satılır. Sebze gibi kavrulup üzerine yumurta kırılarak pişirilir ya da salatalara katılarak yenilir.
Etki ve Kullanım:
Aynı familyadaki yakın akrabası haşhaş kadar güçlü niteliklere sahip olmamakla birlikte, gelincik sağlığa yararlı etkileri nedeniyle de kullanılır.• Öksürük ve öksürükten doğan gıcıklara karşı etkilidir.• Nezle, bronşit ve soğuk algınlıklarında göğsü yumuşatıcı etki yapar.• Balgam söktürücüdür.Bütün bu etkileri sağlamak üzere, kuru bir günün serin sabahında toplanan gelincik yaprakları, kağıt üzerine serilerek gölgede kurutulur. Kurumuş taçyapraklarından da 1-2 tatlı kaşığı alınıp dört bardak kaynar su içinde 10-15 dakika demlendirilerek infüzyon hazırlanır. Bu infüzyondan günde üç kez birer bardak içilebilir.• Ayrıca gelincik, sakinleştirici etkiler taşır.• Uykusuzluğa karşı etkili olur.Bu etkilerinden yararlanmak için de çiçeğinin taçyaprakları balla karıştırılarak macun haline getirilir ve yenir.


Related Posts



0 yorum:

Sponsor Bağlantılar

Sponsor Bağlantılar

 
Copyright © şifalı bitkiler,bitkisel tedavi,şifalı çaylar